O ovoci, které propadá z chemie

Pěstujeme

Může být, že Vysočina je drsnější. Ale kdo se se zde narodil, ani mu to nepřijde. Nepereme se s ní, respektujeme ji. A naše ovoce také. Prostě se tak všichni respektujeme navzájem.

Víc než 15 let spravujeme starý sad. Plný zázraků, jako jsou třeba téměř půlkilová jablka odrůdy Ontario či vrcholně malebná stará odrůda Přeloučský šišák. Některé hrušky mají tak drsnou slupku, že se téměř nedají rozkrojit, skořápky ořechů odolávají louskáčku s neuvěřitelnou vervou a na slupku jedlých kaštanů si bez rukavic prostě nesáhnete.

Postupem času jsme ke starému sadu vysadili sad nový.
Na jaře do sadu vyběhneme a kocháme se! Květy, bzučící včely a čmeláci ... Radost pohledět! V červnu čekáme propad plodů a stromům pomáháme i ručně, aby jich měly tolik, kolik snesou. Červenec je plný očekávání a v srpnu už se mnohdy hrneme k prvním jabloním. Průsvitné letní jablko má tak trošku smůlu, moc cukru nepobralo, ale kdo má rád kyselejší, užívá si je! Dokonce je i moštujeme a dokážou osvěžit. Brzy je zde i starý Astrachán a nová Hana, a to už začínáme sušit.

Sušíme

A jak to děláme? Jsme trochu mlsní, takže ovoce zpracováváme tak, že plod kompletně okrájíme, zbavíme jadřinců či pecek, nakrájíme na drobné plátky a sušíme při nižších teplotách (do 53 °C) tak, abychom uchovali co nejvíce vitamínů. Trvá to sice delší dobu, ale což ... ze sušiček pak vyndáváme prostě jen čistočistou ovocnou manu.
Nikdy nic nepřislazujeme a zpracováváme výhradně naše ovoce. Za něj totiž můžeme dát ruku do ohně. Naše fotky tedy nejsou ilustrační, ale skutečné.
Naše ovoce by s naprostou jistotou propadlo z chemie, vůbec ji nezná. Naší cestou není vypěstovat krásné ovoce, ale ovoce skutečné. Reálné jablka, hrušky, švestky, třešně .., Ale i ořechy či jedlé kaštany. Jistě, je to bitva a mnohdy nás předběhnou nějaké choroby či škůdci, ale to se nedá nic dělat. To je příroda a bereme z ní jen to, co nám dá.
Máme štěstí, že u nás na statku je dost starých sklepů, kde můžeme ovoce uchovávat, ale třeba taková Strýmka, ta by zvládla přežít i krechtu. Holt, je to takové hooooodně odolné německé jablko….
… víte, mohl bych psát dlouho, ale tak trochu věřím, že náš příběh je čitelný.

Nabízíme vám prostě to, co máme rádi, o co s láskou pečujeme. Nic nepřekupujeme, veškeré naše produktu pocházejí ze stromů, které roky známe. A věřím, že jich budeme znát daleko více. 

Pokračujeme 

V letošním roce jsme se rozhodli pro založení dalšího sadu, a tak možná koukněte... Zase je to všechno ruční práce: posekat, připravit oplocenky, obstarat ty nejvhodnější stromky a pak sázet a kochat se.

Čili my do budoucna hledíme s optimismem a radostí. Věřím, že vy také.

.

Půda, která nikdy nepoznala chemii

Všechno naše ovoce roste tam, kde to máme rádi. Nedopustíme, aby půda, na které žijeme, obsahovala ani jedinou kapku chemikálií. Bereme to jako náš díl zodpovědnosti.

Ovoce nesladíme, ani o trochu víc

Ovoce samo o sobě obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a další důležité živiny, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Přidáním cukru bychom tuto hodnotu snížili.

Ovocnářství jako řemeslo

Ctíme tradiční způsoby výroby, které se zachovávají po staletí. Naše práce je stále založena na ručních postupech, podobně jako to bylo v dávném Řecku nebo za doby vlády Rudolfa II. Každý plod je pečlivě zpracován našima rukama.

Kvalita před množstvím

I když je to někdy bez ochranných postřiků těžké, nedá se nic dělat. Příroda nám přirozeně něco vezme, ale za to dá přirozenou, čistou a nefalšovanou úrodu.

Spolupracovali s námi