Vítejte přátelé!
Na co se letos můžete těšit?
Přátelé naši drazí! Pomalu se nám rýsuje úroda tohoto roku, a tak dovolte menší výhled toho, co vám budeme moci z našeho sadu letos nabídnout.
V kategorii sušeného ovoce to budou jablka, švestky a pomálu hrušek. Jablka budou spíše ranná (Hana a MIO) a ranně podzimní (James Grieve). Takže očekáváme křížaly trošku kyselejší, ale třeba právě nás tohle nutí konzumovat jeden kousek za druhým.
Švestky všech odrůd vypadají zatím velmi dobře, tak uvidíme, jak nám půjde sušení. Snad to bude ekonomické tak, aby cena elektřiny výslednou dobrotu nedeklasovala na drahý rozmar.
Hrušek je málo. No ale výborné budou! Čerstvé ovoce na tom bude samozřejmě podobně. Máte-li o jablka či švestky absolutně bez chemie zájem, prosím, dejte vědět dopředu, budeme omezeni. Při pohledu na ořešáky nás také ovívá mírný optimismus, takže vlašské ořechy očekáváme od listopadu.
Podobně jako jedlé kaštany. Ty budu asi menší, ale budou! Takže Vánoce si klidně s ořechy a jedlými kaštany budete moci dopřát!
Co se týče zpracování ovoce zavařováním a podobně: vypustíme pár skleniček úžasné rybízové marmelády (recept po babičce: rybíz, cukr, rum), premiéru si odbude dřín! To bude luxusní exkurze k historickému ovoci. Dále se letos vrhneme na švestkové kompoty a věříme, že zaujmou jablka a švestky s medem. Spojíme síly s přibyslavskými včelařkami, těšte se! Naopak třešňové kompoty či pečené čaje letos neplánujeme.
Tolik tedy stručný výhled no a … pokud vás cokoliv zaujme, dejte prosím vědět! Mailem či telefonem si můžete v tuto chvíli cokoliv z výše zmíněného předobjednat. Jistě… cena je zatím nejasná, ale fakt to nebudou rakety. :) Pište, volejte!!!

Sušené ovoce z Vysočiny – to je ovoce bez chemie a ruční zpracování
Pěstujeme ovoce. To zní opravdu tak obyčejně, může se zdát. A vlastně to poměrně jednoduché je. Staráme se o to, aby stromky jablek, třešní, švestek či hrušní měly dostatečný prostor, stejně jako mohutné stromy vlašských ořechů nebo jedlých kaštanů. Když je třeba (vlastně každé předjaří) je mírným řezem upravíme, v létě se staráme o to, aby měly dost vody a vůbec nám nevadí, že absolutně propadají z chemie.
Prostě nikdy a ničím nestříkáme
Nemáme žádnou bio či eko certifikaci. Odpovědí na to, proč do této kategorie nechceme, může být třeba tento pdf soubor. Zde je na více než 20 stranách seznam velmi často používaných chemických prostředků, které v ekoprodukci oficiálně používat lze.

A pokud o nás chcete vědět více, třeba jak naše ovoce sušíme a podobně... ↳ O nás
Půda, která nikdy nepoznala chemii
Všechno naše ovoce roste tam, kde to máme rádi. Nedopustíme, aby půda, na které žijeme, obsahovala ani jedinou kapku chemikálií. Bereme to jako náš díl odpovědnosti.
Ovoce nesladíme, ani o trochu víc
Ovoce samo o sobě obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty a další důležité živiny, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Přidáním cukru bychom tuto hodnotu snížili.
Ovocnářství jako řemeslo
Ctíme tradiční způsoby výroby, které se zachovávají po staletí. Naše práce je stále založena na ručních postupech, podobně jako to bylo v dávném Řecku nebo za doby vlády Rudolfa II.. Každý plod je pečlivě zpracován našima rukama.
Kvalita před množstvím
I když je to někdy bez ochranných postřiků těžké, nedá se nic dělat. Příroda nám přirozeně něco vezme, ale za to dá přirozenou, čistou a nefalšovanou úrodu.